BAH TV

BAH TV este primul post al Rromilor! Tetrailes bahtalo : Televiziunea Bah TV a intrat pe pachetul de programe al companiei de cablu Akta la mijlocul lunii august, după aproape doi ani de când a primit licenţă de la Consiliul Naţional al Audiovizualului. Postul este generalist şi este disponibil pe aceeaşi frecvenţă cu programul de desene animate Minimax, timp de trei ore în fiecare zi: între 21.30 şi 00.30. În paralel, emisiunile apar şi pe internet, pe site-ul www.bahtv.ro 



Redacţia este situată într-un apartament de trei camere din centrul Capitalei, de pe Bulevardul Pache Protopopescu, la doar câţiva paşi de sediul postului „concurent", Pro TV. Într-un living aflat la intrare se află câteva fotolii pentru oaspeţi, iar într-o cameră din partea dreaptă este regia de emisie. Cabina de montaj, unde sunt editate materialele video, se află pe un hol, care duce către camera-studio. Aceasta este cea mai importantă
„sală".

Camera are aproximativ 20 de metri pătraţi şi este folosită la maximum: în mijlocul ei se află trei-patru camere de filmat şi toţi cei patru pereţi ai săi sunt folosiţi ca background în timpul emisiunilor, în funcţie de profil: pentru lecţia de limba rromani se foloseşte un zid, pentru emisiunea de muzică, altul. Numele Bah TV vine de la cuvântul „bahtalo", care în rromani înseamnă „noroc".
Programul cuprinde, în momentul de faţă, emisiuni pentru educarea rromilor, producţii cu muzică lăutărească şi o emisiune care vorbeşte despre rasism. Directorul general al postului, fostul consilier de la Ministerul Culturii, Vasile Ionescu, promite că săptămâna aceasta va fi lansată o emisiune de cursuri de limba rromani, care va ţine jumătate de oră pe zi.

„Săptămâna asta îi dăm drumul. Prima oară o să fie un curs introductiv şi apoi vom avea lecţii din ce în ce mai avansate. Nici rromii nu mai ştiu ţigăneşte în ţara asta", spune el. Tot zilele acestea va fi lansat şi jurnalul de ştiri, care va fi prezentat în româneşte şi în ţigăneşte. Postul are şi o emisiune de muzică rromă, unde „nu sunt puse manele", după cum subliniază Ionescu.

Echipă de „rromi intelectuali"

Echipa de redacţie este formată din aproximativ 15 persoane, majoritatea rromi. „Eu sunt marele bulibaşă, dar aplicăm regula: eu comand, eu execut pentru că suntem abia la început", a precizat Vasile Ionescu. „Lucrăm cu intelectuali rromi, adică toţi sunt măcar masteranzi - fete şi băieţi tineri, cu excepţia mea. Am lucrat cu ei un pic la început, pentru a se obişnui. Decât să-mi iau domnişoare cu genunchi rotunzi, mai bine e cu oameni care ştiu lucruri despre etnie", a mai spus „bulibaşa" postului de televiziune. El susţine că realizatorii sunt mai „bronzaţi", dar nu a făcut niciun fel de discriminare când i-a ales. „Nu-mi pot imagina cum ar sta o blondă între noi. Avem doar o fată mai şatenă, cameraman, care e mai albă la ten", a subliniat şeful televiziunii.

Controlată de un fost candidat la preşedinţie

Televiziunea Bah TV este deţinută oficial de firma Centrum Consulting SRL, al cărei acţionar unic este Gabriela Radu, o rromă din Târgu-Jiu. Conform presei, însă, postul este controlat de Constantin Ninel Potârcă, preşedintele Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi şi fost candidat la preşedinţia României în turul trecut din 2009. Potrivit unor foşti angajaţi ai postului, imediat după ce televiziunea a luat licenţa, Potârcă şi-a plătit oamenii doar în prima lună, după care i-a dus cu vorba încă şase luni. Restanţele nu au fost achitate nici acum.
sursa : http://www.adevarul.ro/financiar/media/Postul_TV_al_rromilor_nu_difuzeaza_manele_0_573542964.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentariul tau pe ovidiustresu.blogspot.com

Apreciez faptul ca ti-ai rapit cateva clipe din timpul tau pentru a-ti lasa parerea si te astept si pe viitor sa faci acest lucru. De asemenea poti deveni un fan al paginii de facebook/ovidiustresu sau ma poti urmari pe twitter: @ovidiustresu. Multumesc si o zi buna in continuare”